Waar het mee begon

In de nacht van 16 januari 2011 ontving het zeeschip ‘Momentum Scan’, eigendom van rederij CFL uit Groningen en onderweg naar de Oekraïne, een noodsignaal van de Griekse kustwacht. Midden op de Adriatische Zee dreef een houten boot van krap twintig meter stuurloos rond met daarop vermoedelijk honderden bootvluchtelingen. Gezien de harde wind (8/9 Beaufort) en de hoge golfslag was onmiddellijk ingrijpen vereist.

Reddingsactie Momentum Scan

Als dichtstbijzijnde schip was de ‘Momentum Scan’ – juist drie maanden eerder in de vaart genomen en bezig aan haar maidentrip – het eerst op de plaats van het onheil. Op volle zee werd een reddingsactie ondernomen die kapitein Martin Remeeus – een doorgewinterde zeeofficier met jarenlange ervaring – en zijn elf bemanningsleden zich altijd zullen blijven herinneren als een nachtmerrie die werkelijkheid werd. Dankzij adequaat optreden van de bemanning en met gevaar voor eigen leven, konden in deze barre omstandigheden in totaal 226 opvarenden veilig aan boord worden gebracht. Mannen, vrouwen, kinderen, sommigen gewond, anderen onderkoeld of in shock. Een tot nog toe onbekend aantal drenkelingen verdronk in de hoge golven. Vrijwel onmiddellijk erna brak het wrakke scheepje en zonk.

Als de Momentum Scan niet op tijd ter plekke zou zijn geweest, dan wel de bemanning minder adequaat zou hebben opgetreden, was de houten boot zonder enige twijfel met alle opvarenden vergaan. De 'Momentum Scan' kreeg opdracht van de Griekse autoriteiten om de overlevenden van de ramp naar de haven van Korfoe Stad te brengen. Onderweg verzorgde de bemanning zo goed en zo kwaad als het ging de gewonde en getraumatiseerde mensen in de ziekenboeg van het schip, en deelde voedsel en dekens uit. Uit de verhalen bleek dat de meeste slachtoffers afkomstig waren uit Afghanistan en andere oorlogsgebieden, en dat ze op illegale wijze naar Europa zouden worden gesmokkeld door mensenhandelaren.

Enkele uren na aankomst in Korfoe en na het overdragen van de drenkelingen aan de autoriteiten is de Momentum Scan vetrokken naar haar bestemming in de Oekraine. In November 2011 hebben kapitein Remeeus en zijn bemanning een onderscheiding van de International Maritime Organization (IMO) ontvangen voor exceptionele dapperheid op zee.